Mietteitä Sijoittamisesta

Piensijoittajan avoin muistio

Salkkuni Sisältö (Päivitetty 20.11.2011)

with one comment

Tulen blogissani kirjoittamaan yleensä niistä yrityksistä, joita itse omistan tai joiden ostoa harkitsen vakavasti. Vaikka pyrin kirjoittamaan kaikista yrityksistä mahdollisimman neutraalisti, niin aina on mahdollisuus siihen, että saan kirjoituksissani yrityksen näyttämään paremmalta kuin mitä se ehkä on. Näin voi käydä varsinkin silloin, kun luulen löytäneeni jonkin todellisen helmen. Tämän takia lieneekin tarpeellista listata salkkuni omistukset, jotta jokainen voi itse tarkistaa, että onko minulla ns. oma lehmä ojassa. En lähde tässä kirjoituksessa kommentoimaan yksittäistä omistusta sen tarkemmin mutta tulen luultavasti kirjoittamaan jokaisesta omistuksesta jossain vaiheessa. Tämän hetkinen salkkuni näyttää siis tältä

 • Best Buy (8,4%)
 • Cisco Systems (9,9%)
 • Hewlett-Packard (8,2%)
 • Medtronic (5,9%)
 • Sampo (22,5%)
 • Stanley Furniture Company (6,9%)
 • Talvivaara (12,4%)
 • Yukon-Nevada Gold Corp.  (5,9%)

Käteisen osuus on 19,8%. Salkussani on mukana osakkeita, joita on tarkoitus omistaa pidemmän aikaa, kun taas joitakin omistan vain niin kauan kunnes markkinat taas hinnoittelevat ne hiukan järkevämmin. En mitenkään erityisesti pidä verojen maksamisesta, joten hinnan pitää nousta melko korkeaksi, jotta alkaisin myydä salkkuni laadukkaimpia osakkeita.

Hajautuksesta sen verran, että en tykkää hajauttaa omistustani liian laajalti. Tämä ensinäkin siksi, että liian laaja hajautus syö melko varmasti salkun tuottoja. Tämä johtuu esimerkiksi kaupankäyntikuluista ja siitä, että vaikka jokin osake menestyisi todella hyvin, ei sen vaikutus salkun kokonaistuottoon ole merkittävä, koska osuus salkusta on niin pieni. Toiseksi, laajasti hajautettua salkkua on todella vaikea seurata. Muistan joskus lukeneeni erästä suomalaista blogia, jossa kirjoittajan salkku sisälsi useita kymmeniä osakkeita. Käsi pystyyn, kuka piensijoittaja pystyy seuraamaan esimerkiksi 30 yrityksen uutisia ja tulosjulkistuksia?

Minulla ei ole juurikaan toimialoja, joihin en sijoita. Yksi tällainen on kuitenkin finanssisektori ja vielä tarkemmin pankit. En osaa analysoida pankkien taseita enkä ymmärrä esimerkiksi johdannaisten toimintaa, joten en koe järkeväksi sijoittaa niihin. Tiedän toki, että Sampo omistaa melko siivun Nordeaa, mutta tämä on eri asia. Luotan Sampon johtoon ja uskon, että heillä on sitä tarvittavaa tietoa ja taitoa sijoittaa kyseiseen pankkiin.

Monessa sijoitusblogissa on kuukausittainen julkaisu, jossa kerrotaan, että miten salkku pärjäsi indeksiin verrattuna. Tällaista ei tulla tässä blogissa näkemään, sillä en usko sen hyödyttävän minua tai lukijoita. Päinvastoin, uskon sen kasvattavan lyhytkatseisuutta ja täten siis kuukausittainen seuraaminen toimii sijoittajaa vastaan.

Päivitän aika ajoin tähän kirjoitukseen omistukseni muutokset.

Päivitys 20.11.2011

Myin salkustani pois Becton, Dickinson & Co:n osakkeet. Syynä ei ollut tapahtumat itse yrityksessä, vaan tarkoitus oli kerätä hieman enemmän käteistä, jolloin mahdolliset ostopaikat voisi hyödyntää paremmin. Itseasiassa osa vapautuneista varoista siirtyi samana päivänä HPQ:n osakkeisiin. Markkinoilla on tälläkin hetkellä huomattavasti halvempia osakkeita kuin BDX, eikä esimerkiksi sen osinko ollut niin suuri, että olisin sen perusteella halunnut lykätä myyntiä. Vaikka BDX on todella laadukas yritys, niin makrotasolla on selvää, että se joutuu melkoiseen paineeseen kun julkisen talouden (mm. sairaalat) kuluja leikataan. Tämä tapahtuu niin Jenkeissä kuin myös Euroopassa.

Written by vdell

11/10/2011 at 19:34

Posted in salkkukatsaus

One Response

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sampoon itsekin luotan suurella painolla.

  Serla Orava

  11/10/2011 at 20:26


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: